Wczoraj przedstawiciele państw
członkowskich przyjęli ostateczny tekst rozporządzenia PE i Rady (UE), które
ustanawia nowe zasady produkcji żywności ekologicznej, a w zasadzie nowe zasady
rolnictwa ekologicznego. Nowa regulacja ma na celu doprowadzenie do
dynamicznego rozwoju rolnictwa ekologicznego.
Po pierwsze, będą bardziej
rygorystyczne kontrole całego łańcucha dostaw żywności, po drugie, producenci z
krajów trzecich będą musieli spełniać unijne wymogi (chodzi o zapewnienie
uczciwej konkurencji), po trzecie, nowe przepisy obejmą nowe produkty
ekologiczne, po czwarte, rolnicy będą musieli podejmować środki ostrożności,
aby unikać zanieczyszczenia pestycydami itd.
Najważniejsze, ze zostaną wprowadzone
ułatwienia dla małych gospodarstw rolnych w zakresie certyfikacji.
Doprecyzowano też przepisy o zakazie wykorzystywania GMO oraz ograniczeniu
stosowania pestycydów. Wszystko to ma sprawić, ze konsumenci chętniej sięgną po
„ekożywność”.
W Polsce działa około 25 tys.
ekologicznych gospodarstw rolnych, a powierzchnia ich upraw to niecałe 4% wszystkich upraw rolnych (dla
porównania w Austrii i Szwecji jest to około 20%)…
Nowe przepisy mają być stosowane od
dnia 1 stycznia 2021 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz