środa, 23 maja 2018

Ekologiczna żywność na nowych zasadach! Nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE).


Wczoraj przedstawiciele państw członkowskich przyjęli ostateczny tekst rozporządzenia PE i Rady (UE), które ustanawia nowe zasady produkcji żywności ekologicznej, a w zasadzie nowe zasady rolnictwa ekologicznego. Nowa regulacja ma na celu doprowadzenie do dynamicznego rozwoju rolnictwa ekologicznego.
Po pierwsze, będą bardziej rygorystyczne kontrole całego łańcucha dostaw żywności, po drugie, producenci z krajów trzecich będą musieli spełniać unijne wymogi (chodzi o zapewnienie uczciwej konkurencji), po trzecie, nowe przepisy obejmą nowe produkty ekologiczne, po czwarte, rolnicy będą musieli podejmować środki ostrożności, aby unikać zanieczyszczenia pestycydami itd.
Najważniejsze, ze zostaną wprowadzone ułatwienia dla małych gospodarstw rolnych w zakresie certyfikacji. Doprecyzowano też przepisy o zakazie wykorzystywania GMO oraz ograniczeniu stosowania pestycydów. Wszystko to ma sprawić, ze konsumenci chętniej sięgną po „ekożywność”.
W Polsce działa około 25 tys. ekologicznych gospodarstw rolnych, a powierzchnia ich upraw to niecałe 4% wszystkich upraw rolnych (dla porównania w Austrii i Szwecji jest to około 20%)…
Nowe przepisy mają być stosowane od dnia 1 stycznia 2021 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz