Większość krajów członkowskich UE (w tym Polska) poparła
propozycję Komisji Europejskiej wprowadzenia zakazu stosowania
w rolnictwie kolejnego pestycydu szkodliwego dla pszczół i innych owadów zapylających.
Podczas głosowania na posiedzeniu
Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w
Brukseli, w dniu 16 lipca br. została przyjęta propozycja Komisji Europejskiej
zakładająca dwuletni zakaz stosowania Fipronilu, pestycydu, który został zidentyfikowany
przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA (European Food
Safety Authority) jako jeden z 7 najbardziej niebezpiecznych środków
chemicznych dla owadów zapylających. Warto zaznaczyć, że część krajów Unii już
zakazała stosowania tego pestycydu.
Photo by John Severns (Wikimedia Commons, public domain).
Pszczoły miodne (Apis mellifera)
i inne owady zapylające odgrywają kluczową rolę w produkcji żywności:
jedna trzecia produkcji żywności na świecie jest bezpośrednio uzależniona
od procesu zapylania przez pszczoły i inne zwierzęta. Albertowi
Einstenowi przypisuje się zdanie: „Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości zostaną tylko 4 lata życia”.
Nadmierna chemizacja rolnictwa, a także pasożyty i pyłki roślin transgenicznych
to przyczyny masowego ginięcia pszczelich rojów.
Tak na marginesie, jedne z pierwszych orzeczeń Sądu
Najwyższego, w przedmiocie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone
środowisku naturalnemu (1974 – 1976), dotyczyły właśnie wymierania pszczół
wskutek intensywnych oprysków środkami chemicznymi. SN rozważał kwestię
odpowiedzialności na zasadzie ryzyka, a także stopień przyczynienia się poszkodowanych
rolników do powstałej szkody.
O zakazach stosowania pestycydów można przeczytać też na portalu Forbesa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz